Reading Slump: Nedir,Nasıl Kurtuluruz?




Merhabalar! ♡
Bugün bir çok okurun korkulu rüyasından bahsedeceğim: Reading Slump...





Peki nedir bu olay?
En kısa tanımıyla kitap okuyamama durumu diyebiliriz. 
Peki RS'de olup olmadığımızı nasıl anlarız?

-Eğer kitaplara eliniz gitmiyorsa
-1 sayfayı 5 dk de anca okuyabiliyorsanız
-Dikkatiniz çok sık dağılıyorsa
-Cümleleri defalarca okuyunca bile anlamıyorsanız
-En sevdiğiniz yazarın yeni kitabı ya da favori serinizin devamı bile o kadar ilginizi çekmiyorsa

Tebrikler,muhtemelen Reading Slump'tasınız. 


Şimdi,öncelikle yukarıda kullandığım "muhtemelen" kısmına odaklanmanızı istiyorum. Bu basit bir iç sıkıntısı,elinizdeki kitaptan sıkılma/kitaba girememe,normal yaşamınızda yaşadığınız bir olaydan etkilenmenizin bir sonucu,dersler,aile,okul,arkadaşlar hatta hastalık-uykusuzluk bile olabilir. Bunu aşırı büyütüp "Aman Allah'ım ne yapacağım ben!" tepkisine asla gerek yok,böyle düşünmek sizi yalancı Reading Slump'a bile sokabilir.

Belirtiler bunlarsa,fakat bunu dışında bir sorununuz yoksa,ilk tavsiyem kitabı bırakmanız. Çünkü sırf bitsin,bu kitap beni mahvetti,beni hasta etti söylemlerine maruz bıraktığınız bir kitabı bitirmek,size bir işkencedir. E kitap okumak gibi güzel bir aktiviteyi neden işkenceye dönüştüresiniz ki? Zorlamaya hiç gerek yok.

Kitabı yarım bıraktınız, o zaman sizi aşağıda bahsettiğim 5 kitap önerisine davet ediyorum.

Bahsettiğim 5 kitabı ya da RS'ye iyi gelebilecek herhangi bir kitabı bile elinize alamıyorsanız,okumaya ara verin. Süre size kalmış,arayı çok açmamanızı tavsiye ederim ki çok uzaklaşmayın. Bu süre zarfında kafanızı dağıtabilecek başka aktivitiler yapın,dizi-film izleyin,yeni müzikler keşfedin,dışarıya çıkın,ilgi alanlarınıza yönelin. Aile ve arkadaşlarınızla daha çok vakit geçirin,gezin tozun.

Bunları da yaptınız,ama yok hala kitaplara mesafeniz duruyor,o zaman kitap alışverişi yapmaya çalışın. Buna hayır diyebilecek çok fazla insan yoktur bence :') Bu süre içinde çıkan yeni kitaplardan ilginizi çekenlere bakın,eskiden aklınızda kalmış olan kitapları alın,başkalarına kitap hediye edin hatta kapağı hoşunuza giden bir kitabı yorumuna bakmadan alın,minik tatlı heyecanlar. Önemli olan sizi anlık olarak kurtarmak. :)

Yok anacım,kitap diyince hala bir garip oluyorsunuz. Sakin olun. RS dönemi kişiden kişiye farklılık gösterebilir,kimisi 1 ayda atlatırken,kimisi 1 senede anca toparlanabiliyor. Dünyanın sonu değil,okurken mutlu olduğunuz zamanları düşünün,sahaf gezin,favori kitaplarınızı alıp,sarıp sarmalayın,ayraçlar satın alın. Emin olun yine kendiliğinizden kitaplara gömüleceksiniz,tecrübeyle sabittir. :)

Şimdi gelelim RS döneminde bana yardımcı olan 5 kitaba. Öncelikle bu dönem okuyamama,okumakta zorlanma dönemi. Yani bu dönemde kalkıp Taht Oyunları okumak çok da akıllıca bir seçim olmayacaktır muhtemelen. Çok satanlara göz atabilirsiniz,genelde basit anlatımlı kitaplar oluyor,Wattpad kitapları da kafa dağıtmak için birebir. Çok sevdiğiniz bir kitabı tekrar okumaya çalışabilirsiniz,tanıdık olduğu için kafanızı yormayacaktır. Chick-Lit dediğimiz tarz bu dönem kurtarıcılarıdır. Ayrıca yoğun anlatımlı kitaplardan ve seri devamlarından da uzak durmak en mantıklısı!



İkinci Bahar-Jane Porter

Kitabımız adı üstünde hayatının ikinci baharını yaşayan karakterimizi anlatıyor. Kafasını dağıtmak için gittiği yerde,yakışıklı,kendisinden genç-bu benim için bir kriter değil ancak kitapta çok değinildiği için eklemek istedim-herkesin hayranlıkla baktığı Kai isimli gence aşık oluyor ana karakterimiz. Ve evet,adını unuttum shhsh İkisinin aşkını okuyoruz,bir gün gerçek aşkın mutlaka size uğrayacağı mesajını alıyorsunuz. Dili basit,anlatımı kolay,Artemis Chick-Lit serisinde,e daha ne olsun!


Komik Bir Hikaye-Ned Vizzini

İstediği okula yerleşmek için gece gündüz çalışan,hayatını buna adamış 15 yaşındaki Craig'e bir gün her şey fazla gelir ve intihar etmeye kalkar. Durun durun,RS döneminde size ağır,depresif bir kitap önermiyorum,kitap bu konuda okuduğum en kara mizah depresyon kitabı. Öyle ki okurken kahkahalara boğuluyorsunuz,kitabı kaparken ise yüzünüzde bir gülümseme kalıyor. Evet,daha ne diyebilirim ki?


Tatlı Bela-Jamie McGuire

Şimdi açık konuşalım,bir zamanlar hepimiz Travis Maddox'a aşıktık,yani tamam,en azından ben. Okuduğumda 9. sınıftaydım,e bi zahmet yani sdhh Klişelerle dolu,çok eğlenceli,çok kolay okunan bir kitap. Devamı var,üçleme. İkinci kitap olan Ayaklı Bela Travis'in ağzından anlatılıyor,bir de novella var,Belalı Düğün. Yazar hızını alamayıp tüm Maddox sülalesindeki erkeklerle ilgili seri de çıkarmıştı sanırım.. Tek bir cümleyle konu,Üniversite öğrencisi Abby ve yakışıklı,bad boy Travis... Hiç öyle bakmayın,RS'ye birebir,okutturuyor da. Bu türden hoşlananlara tavsiyemdir.



Saksı Olmanın Faydaları-Stephen Chbosky

Liseye yeni başlayan Charlie'nin bilinmeyen bir kişiye yazdığı mektupları okuyoruz. Charlie normal bir genç değil,bazı psikolojik sorunları var,yeni okul üstelik lise,bir de yakın zamanda çok sevdiği teyzesini kaybetmiş. Fakat kitap aynı Komik Bir Hikaye'deki gibi,çok eğlenceli! Az biraz hüzün var,hatta sonunda çok şaşırabilirsiniz,fakat genel olarak okunabilir güzel bir kitaptı. RS döneminde rahatça okuyabileceğinize inanıyorum. Filmi de var,Emma Watson,Ezra Miller ve Logan Lerman'ın oynadığı,ona da bir göz atın bence. :)


Mutlu Prens-Oscar Wilde

Voovovovo. Şu an 'Naptın kardeş,biz chick-lit diyoruz sen klasik getiriyorsun' diyenler,sakin olunuz. Çünkü bu kitap,asla klasik havası vermiyor. Çünkü kitap çok ince,ve 5 ayrı çocuk hikayesinden oluşuyor. Oscar Wilde bu kitabı oğluna yazmış küçükken,yani inanın dili ağır falan değil. Klasik okuyacak değilsiniz bu dönemde,e ben de önerecek kadar aklımı kaybetmedim henüz. :D Fakat bu kitap dediğim gibi klasik havasına çok uzak,incecik ve de eğlenceli,hatta güzel dersler çıkarabileceğiniz sevimli bir kitap. O yüzden bir adet de bu türden eklemek istedim.

Uuuuh. 1 saattir yazıyorum,ellerim yoruldu. Umarım yazıyı beğenir ve faydalı bulursunuz. Unutmayın,Reading Slump öldürmez,umutsuzluk öldürür. (Baya etkili bir söz yazın bunu)
Mutlu Günler. ♡















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fantastik Canavarlar Serisi

Kahkahalara Boğdururken Sorgulatan Dizi: Rick and Morty Replikleri

Hayatınızı Etkileyecek 10 Harry Potter Alıntısı